ائروپرس چیست و آموزش دمآوری قهوه با ائروپرس
صنعت قهوه همواره در حال تغییر و تحول است، از قهوهٔ تخصصی گرفته تا روشهای دمآوری، متخصصان این صنعت همواره به دنبال راههایی برای بهبود صنعت هستند. یکی از مهمترین موارد در این زمینه، روشهای دمآوری و دمافزارهای متفاوت است. از شروع موج سوم قهوه تا کنون، از دمافزارهای جدید و منحصربهفردی رونمایی شده است که نه تنها امکان کنترل بیشتر بر پروسهٔ دمآوری را برای کاربر فراهم میکنند، بلکه از محصول نهایی نتیجهای خارقالعاده میسازند. یکی از قابل توجهترین این دمافزارها ائروپرس نام دارد که به دلیل قابلحمل بودن و توانایی تولید یک فنجان قهوهٔ بینقص، از شهرت زیادی برخوردار است. در این مقاله به ماهیت ائروپرس و نحوهٔ دمآوری قهوه با ائروپرس میپردازیم.
ائروپرس چیست؟
ائروپرس (AeroPress) یک دمافزار دستی قهوه است که از فشار و غوطهوری برای عصارهگیری از قهوه استفاده مینماید. ائروپرس در سال ۲۰۰۵ توسط آلن آدلر (Alan Adler) مخترع و مهندس مشهور اختراع شد. اما آلن از اختراع ائروپرس چه هدفی داشت؟ اهداف آلن از اختراع دمافزاری نظیر ائروپرس را میتوان بهصورت زیر خلاصه کرد:
- ایجاد کنترل بر متغیرهای دمآوری
- کاهش تلخی و اسیدیتهٔ قهوه
- سرعت و کارایی
- قابلیت حمل و تطبیقپذیری با شرایط مختلف
- سهولت در استفاده و تمیزکردن
ائروپرس از سه جزء اصلی تشکیل شده است: محفظهٔ استوانهای، پیستون و فیلتر. فرآیند دمآوری قهوه با ائروپرس شامل غوطهورکردن سابهٔ قهوه در آب داغ و سپس فشاردادن آن با استفاده از پیستون و از طریق فیلتر است.
ویژگیهای کلیدی ائروپرس
مهمترین ویژگیهای ائروپرس را میتوان بهصورت زیر بیان کرد:
- تطبیقپذیری: با ائروپرس میتوان سبکهای مختلف قهوه، از جمله اسپرسو، آمریکانو و قهوهٔ سرددم را آماده کرد.
- قابلیت حمل: ائروپرس سبک و جمعوجور است و این خصوصیت آن را برای سفر و فعالیتهای خارج از منزل به گزینهای ایدهآل تبدیل میکند.
- سهولت استفاده: استفاده از ائروپرس آسان است. درعینحال بهراحتی قابل تمیزکردن است.
- سرعت: میتوانید یک فنجان قهوه را با ائروپرس در چند دقیقه دمآوری کنید.
- کنترل بر پارامترهای دمآوری: ائروپرس به کاربر اجازه میدهد تا بر متغیرهای دمآوری، از قبیل نسبت دمآوری، کنترل زیادی داشته باشد.
آموزش دمآوری قهوه با ائروپرس
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، دمآوری قهوه با ائروپرس ساده است. ساده است، اما چندین روش برای انتخاب وجود دارد. ما در این مطلب به روش معمول استفاده از ائروپرس پرداختهایم. برای دمآوری یک فنجان قهوهٔ فوقالعاده با ائروپرس میتوانید مراحل زیر را دنبال کنید.
- آمادهسازی ائروپرس
فیلترها، قهوه، آسیاب، کتری و یک فنجان آماده کنید. آب را بجوشانید و بگذارید تا حدود ۱۸۵-۱۷۵ درجهٔ فارنهایت (۸۵-۸۰ درجهٔ سانتیگراد) خنک شود.
- مونتاژ ائروپرس
یک فیلتر کاغذی را در درپوش فیلتر قرار دهید و آن را با آب داغ بشویید تا مزهٔ کاغذ از بین برود. درپوش فیلتر را به محفظهٔ وصل کرده و آن را در قسمت بالای فنجان خود قرار دهید.
- اندازهگیری و آسیاب قهوه
بین ۲۸-۱۴ گرم قهوه وزن کرده و آن را با اندازهٔ متوسط، مانند نمک سفره آسیاب کنید.
- اضافهکردن قهوه
سابهٔ قهوه را داخل محفظه بریزید.
- اضافه کردن آب
آب داغ (با دمایی که پیشتر ذکر شد) را روی قهوه بریزید و محفظه را تا حد مورد نظر پر کنید.
- همزدن مخلوط آب و قهوه
مخلوط آب و قهوه را هم بزنید. ۱۰ ثانیه صبر کنید. سپس پیستون را داخل محفظه قرار داده ولی آن را فشار ندهید. ۶۰-۳۰ ثانیهٔ دیگر صبر کنید.
- فشاردادن پیستون
پیستون را به آرامی پیستون و با فشار ثابت به پایین فشار دهید. این کار باید حدود ۳۰-۲۰ ثانیه طول بکشد. با شنیدن صدای خش خشی که میگوید تمام قهوه از فیلتر عبور داده شده است، فشاردادن پیستون را متوقف کنید.
- سرو قهوه
درپوش فیلتر را باز کرده و فیلتر و قهوهٔ مصرفشده را دور بریزید. قهوهٔ دمآوری شده را در فنجانی ریخته و نوش جان کنید.
نکاتی برای دمآوری قهوه با ائروپرس
حتی در صورت دنبالکردن بهترین دستورالعملها، باز هم مواردی وجود دارند که با انجام آنها میتوان به عصارهگیری بهینه رسید.
- آزمایش با تغییر اندازهٔ آسیاب
تنظیم اندازهٔ آسیاب میتواند به میزان قابل توجهی بر طعم قهوهٔ شما تأثیر بگذارد. آسیابهای ریزتر معمولاً طعم قویتر و شدیدتری را بههمراه دارند، درحالیکه آسیابهای درشتتر طعم سبکتر و لطیفتری ایجاد میکنند.
- تنظیم مدت زمان دمآوری
زمانهای کوتاهتر دمآوری (زیر ۱ دقیقه) باعث میشود فنجانی درخشانتر و با اسیدیتهٔ بالاتر ایجاد شود، درحالیکه مدت زمانهای طولانیتر (بیش از ۱ دقیقه) میتواند طعمی پرتر و غنیتر ایجاد کند.
- آزمایش با نسبتهای دمآوری
نسبتهای (ratio) مختلف را امتحان کنید. نسبت استاندارد قهوه به آب برای ائروپرس حدود ۱:۱۵ تا ۱:۱۷ است، اما برای حصول نتیجهای که مورد علاقهتان باشد، میتوانید نسبتهای متفاوتتری را امتحان کنید.
- استفاده از قهوهٔ تازه رستشده
قهوهٔ تازه رست و آسیابشده همیشه بهترین نتایج را بههمراه خواهد داشت. سعی کنید دانههای قهوه را در عرض چند هفته پس از برشتهکردن استفاده نمایید و درست قبل از دمآوری آنها را آسیاب کنید.
- خیس کردن فیلتر
فیلتر کاغذی دمافزار را همواره قبل از دمآوری با آب داغ خیس کرده و کمی شستشو دهید. این کار باعث از بین رفتن طعم احتمالی کاغذ و همچنین گرمشدن دیگر اجزای ائروپرس میشود.
ائروپرس یک قهوهساز همهکاره و کاربرپسند است که برای شما امکان دمآوری یک فنجان قهوهٔ خوشمزه را فراهم میکند. این دمافزار طیف وسیعی از گزینههای دمآوری را متناسب با ترجیحات ذائقهٔ شما ارائه میدهد. با آزمایش اندازههای مختلف آسیاب، زمان دمآوری و نسبت قهوه به آب، میتوانید فنجان قهوهای عالی را که مطابق میل شما طراحی شده است، کشف کنید.